fallback

Какво е "ХляБа терапия" и как ни помага?

Тази терапия променя изцяло ракурса, от който гледаме на деня си, каза психологът Марина Панева

17.08.2024 | 11:00 Автор: Йоана Великова

"ХляБа терапия" е свързана с правене и месене на хляб, подчертано е Ба, защото сричката носи значение на дух. Затова и наричаме най-опитните и най-носещите информация за рода ни хора баба. Това не е готварски курс, много хора идват без никакъв опит в месенето на хляб. Тази терапия променя изцяло ракурса, от който гледаме на деня си, на себе си, на близките си, това е много лични занимание, но в същото време и много общностно, защото резултата от него споделяме с любимите си хора”, каза психологът Марина Панева в съботното издание на "България сутрин". 

Въпреки че това събитие има терапевтичен ефект, то е и много забавно и различно от обичайното, което хората правят. В началото участниците са по-резервирани и тихи, но в процеса тези бариери много бързо падат, стана ясно от думите на госта. Единственото, което е нужно, е хората да си донесат големите усмивки.

"Една от типичните арт терапии е работата с глина, а тестото за хляб много напомня на глината. Има отношение към сензориката, към фината моторика, а тя съответно към памет, мислене, концентрация. Всеки, който дойде, има подготвено пред себе си всичко необходимо, няма за какво да се тревожи. Аз водя процеса и за мен е от съществено значение хората да почувстват и да влязат в този свят. Докато чакаме хляба да втаса си наливаме чаша вино, говорим си интересни неща за история и традиции, всеки споделя някакъв спомен, защото това действие предизвиква спомени в нас и е като пресечна точка на минало, настояще и бъдеще", допълни Панева пред Bulgaria ON AIR. 

Освен възрастни хора, “ХляБа терапия” посещават и деца. Най-малкият участник, вземал участие в месенето на хляб, е на шест години. 

"Традициите се пазят, има много хора, които под различни форми успяват да ги съхраняват, предават и трансформират в по-модерен начин. Много млади хора идват, харесва им и са страшно благодарни. Цялото събитие е около два часа, никой не бърза и накрая, когато си получат творенията, реакцията е като на малко дете. Всеки, посетил "ХляБа терапия" си тръгва със собствения си хляб, който да сложи на трапезата си", каза още Марина Панева.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback