България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Какво е "ХляБа терапия" и как ни помага?

Тази терапия променя изцяло ракурса, от който гледаме на деня си, каза психологът Марина Панева

17.08.2024 | 11:00 Редактор: Йоана Великова

"ХляБа терапия" е свързана с правене и месене на хляб, подчертано е Ба, защото сричката носи значение на дух. Затова и наричаме най-опитните и най-носещите информация за рода ни хора баба. Това не е готварски курс, много хора идват без никакъв опит в месенето на хляб. Тази терапия променя изцяло ракурса, от който гледаме на деня си, на себе си, на близките си, това е много лични занимание, но в същото време и много общностно, защото резултата от него споделяме с любимите си хора”, каза психологът Марина Панева в съботното издание на "България сутрин". 

Въпреки че това събитие има терапевтичен ефект, то е и много забавно и различно от обичайното, което хората правят. В началото участниците са по-резервирани и тихи, но в процеса тези бариери много бързо падат, стана ясно от думите на госта. Единственото, което е нужно, е хората да си донесат големите усмивки.

"Една от типичните арт терапии е работата с глина, а тестото за хляб много напомня на глината. Има отношение към сензориката, към фината моторика, а тя съответно към памет, мислене, концентрация. Всеки, който дойде, има подготвено пред себе си всичко необходимо, няма за какво да се тревожи. Аз водя процеса и за мен е от съществено значение хората да почувстват и да влязат в този свят. Докато чакаме хляба да втаса си наливаме чаша вино, говорим си интересни неща за история и традиции, всеки споделя някакъв спомен, защото това действие предизвиква спомени в нас и е като пресечна точка на минало, настояще и бъдеще", допълни Панева пред Bulgaria ON AIR. 

Освен възрастни хора, “ХляБа терапия” посещават и деца. Най-малкият участник, вземал участие в месенето на хляб, е на шест години. 

"Традициите се пазят, има много хора, които под различни форми успяват да ги съхраняват, предават и трансформират в по-модерен начин. Много млади хора идват, харесва им и са страшно благодарни. Цялото събитие е около два часа, никой не бърза и накрая, когато си получат творенията, реакцията е като на малко дете. Всеки, посетил "ХляБа терапия" си тръгва със собствения си хляб, който да сложи на трапезата си", каза още Марина Панева.

Гледайте целия разговор във видеото.