fallback

Драгомир Драганов за любовта към цирковото изкуство и десетките хиляди афиши

"Пазя моята колекция повече от очите си", каза известният телевизионен водещ

18.08.2024 | 10:33 Автор: Йоана Великова

"Аз съм почитател на цирковото изкуство, защото отдавам почит с всичко това, което правя и изпълва цялото ми свободно време на славното му минало. Освен плакати и афиши, които пазя, аз имам в колекцията си десетки хиляди снимки, отразяващи върховите постижения на българските циркови артисти и сега, когато България се гордее със своите спортисти е чудесно да се припомни и годините, в които България изключително много се гордееше със своите циркови артисти. Те носеха най-престижните награди от всички възможни циркови фестивали, на които представяха страната ни", каза телевизионният водещ Драгомир Драганов в неделното издание на "България сутрин". 

Човекът, който запалва страстта на Драго към цирковото изкуство, е неговата баба още в ранното му детство. Тогава циркът му се е сторил толкова вълшебен и приказен, че той е искал да ходи колкото се може по-често на циркови представления. 

Колекцията на Драгомир Драганов

"Пазя моята колекция повече от очите си, давам много сериозни средства за реставрация на артефакти, които все по-трудно се намират, а ако се намерят, те са в много окаяно състояние. Колекцията ми започва да се разраства в един малко по-странен вариант, започнах да колекционирам какво ли не, от какви ли не циркове по света, малко хаотично. Натрупах много неща, които в един момент започнаха да задръстват дома ми. Плакатите ми бяха над 10 000, когато реших, че трябва да спра и трябва да започна да се държа така, както се държат сериозните колекционери. Подарих всичко, касаещо чуждестранните циркове, на музея на цирковото изкуство във Виена и оставих за себе си само свързаните с България", разказа Драганов за своите колекции пред Bulgaria ON AIR. 

Той определя хората, с които се е срещнал благодарение на цирка, като “хора от друга планета”, посветили живота си и изпитващи необяснима любов към това изкуство, също като него. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback