fallback

Изкуственият интелект създава нова епоха в киното

Какви филми взеха участие в Международния фестивал на фантастичното кино?

18.08.2024 | 13:00 Автор: Йоана Великова

Международният фестивал на фантастичното кино тази година се проведе в Бучеон, Южна Корея. Интересното е, че голямата награда за късометражно кино взе филм, генериран от изкуствен интелект. Филмът, който грабна голямата награда от 11 хиляди долара, носи заглавието "Къде отиват бабите, когато се изгубят?"

За какво разказва филмът?

Сюжетът му се върти около гледната точка на децата, когато се сблъскат със смъртта на свой близък. Разказът е на дете, гласът, картината и ефектите са генерирани от Изкуствен интелект. Късометражният филм е дело на френския режисьор Лео Канон. 

Вмъкването на AI във фестивала в Бучеон е нестандартно решение на фона на миналогодишната стачка на сценаристи и актьори в Холивуд. През лятото на 2023 г. десетки филми, сериали и телевизионни предавания бяха поставени на пауза, а стачката се превърна в най-голямата в историята на Холивуд. Исканията на актьорите и сценаристите бяха за по-добро заплащане и регулация на употребата на изкуствен интелект. 

Директорът на фестивала в Южна Корея Шин Чул твърди, че събитието има за цел да предостави поле за изява на режисьори, които да могат свободно да творят, без да се чувстват финансово ограничени.

Какви филми взеха участие в конкурса?

Пет заглавия участваха в надпреварата. В класацията се наредиха и четири филма от страната домакин Южна Корея, сред които спечелилият наградата на AI Film Festival в Дубай, "За още една тиква" на Ханс Вон Куон. Режисьорът разкри пред публиката, че направата на филма му е отнела само пет дни благодарение на изкуствения интелект. Лентата е хорър със зловещи звуци, оживяващи тикви, много кръв и ужас, генерирани изцяло с ефекти и звуци от изкуствения интелект.

Вижте повече във видеото. 

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback