fallback

Владислав Караджов за мисията на тенис треньора и тайната на успеха

Всеки крие таланта в себе си, смята той

18.08.2024 | 10:15 Автор: Йоана Великова

"Стъпих на корта на четири години. Родителите ни заведоха мен и по-голямата ми сестра да тренираме тенис за здраве и когато ме видяха, треньорите казаха, че съм все още много малък. Така аз трябваше да чакам отстрани сестра ми да приключи тренировка и много се ядосвах, че не ме пускат да тренирам. Постоянно мрънках на треньорите, че искам на корта и ме вкараха. Две-три години тренирах редовно, но без особено голям напредък. Тогава всички говореха колко е талантлива сестра ми, а аз бях пълната противоположност и осъзнах, че, много искам да се докажа на хората, които казваха, че не ми се получава", разказа тенис треньорът Владислав Караджов в неделното издание на "България сутрин".

Той е основател на медията в интернет пространството "Тенис талант". Когато е бил много малък, всички са му казвали, че няма талант, защото му е било много трудно да се научи. Впоследствие става първи в България в категория до 14 години, четири пъти е републикански шампион. Когато е станал треньор, Владислав е осъзнал, че всеки крие таланта в себе си под една или друга форма. 

Как от състезател става треньор?

"Наложи се да оставя професионалната кариера като състезател по здравословни причини. Към тогавашния момент травмата ми беше видимо нелечима, докторите не знаеха как да постъпят с мен, моите спонсори се оттеглиха, родителите ми нямаха достатъчно голяма финансова възможност и се наложи да прекратя състезанията си. Когато бях на 14 години, сестра ми участваше на голям турнир в Испания. По това време нямахме треньор и се наложи аз да вляза да я загрявам. На всички кортове отстрани нейните конкурентките са с целия им щаб, докато ние бяхме аз, тя, по-малкият ни брат и родителите ни. Тогава усетих, че много ми харесва моментът, в който аз трябва да я заредя с енергия и да ѝ дам самочувствието - увереността и хъсът, с който трябва да излезе да играе. Тогава се запалих по треньорството”, разказа Караджов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Със съжаление той споделя, че в България няма регулация на треньорите. Въпреки че Владислав няма завършено образование в НСА, той има завършени много обучения, които са му позволили да практикува.

Иска да отвори очите на хората, които се интересуват от тенис, че трябва да има регулация на треньорите и трябва да има хора, които не практикуват професията си с нежелание. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback