fallback

Професионални спорове дали Кожух реално е бил вулкан

Един вулкан има активност между половин и един милион години, не всяка планина е вулкан, каза доц. Станислав Стойков

11.08.2024 | 10:35 Автор: Йоана Великова

г

“Смятам, че опасност някой вулкан да изригне около София няма, това не го смятам само аз, а цялата геоложка общност в България и то по много причини. Има няколко етапа на сериозна вулканична дейност последните стотици милиони години, като единият много осезаем период е между 92 и 80 милиона години, тогава почти цялото Средногорие и Стара планина са били с действащи вулкани, но това е много назад във времето”,  каза доц. Станислав Стойков от Минно-геоложки университет “Св. Иван Рилски” в неделното издание на "България сутрин".

По нашите земи е имало 150 вулкана. Един вулкан има активност между половин и един милион години. Когато има по-стари вулкани те се покриват от по-млади скали и много трудно може да се определи кога за последно са били активни. 

“Не всяка планина е вулкан, защото образуването на планините е строго тектонски процес. Голяма част от тези тектонски процеси водят и до образуване на магми, след това и на вулкани, но не винаги е така. Има и планини, които са изградени от седиментни скали, там нямаме вулкани”, допълни Стойков в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Много хора спорят дали Кожух реално е бил вулкан, защото това, че имаме горещи минерални извори не винаги показва, че на мястото има активен вулкан. Когато заговорим за действащите вулкани по света в момента могат да се споменат Тихоокеанският огнен пръстен. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback