fallback

Какви са ползите от солните стаи?

Подходящи са както за деца, така и за възрастни, каза Росица Колева

10.08.2024 | 11:00 Автор: Йоана Великова

Халотерапията е съвременен и все по-широкоразпространен метод за профилактика и справяне с редица състояния, включващи респираторни, кожни и нервни заболявания.

"В истинската солна стая температурата трябва да бъде приятна, комфортна, не трябва да бъде много горещо или студено. Когато един човек влезе в солна стая, вижда една бяла среда, това е специално конструирана стая със сол, стените, тавана, пода, всичко е от сол. Сола е специална, натурална морска сол, може да се срещне и хималайска сол, всичко е изградено и естетично”, каза собственикът на солна стая Росица Колева в съботното издание на "България сутрин".

Солните стаи, които познаваме днес, са модерен прочит на солните пещери. Хората, работейки в тези пещери, са били много здрави хора. Това привлича  вниманието на учените и изследват какво е въздействието. 

"В днешно време солните стаи се посещават от хора с астматични проблеми и най-различни дихателни заболявания, дори и с кожни проблеми. За деца под 12-годишна възраст посещенията стават с придружител за 20 минути, могат да играят с най-различни играчки, все едно са в пясъчник. За възрастните престоят е 40 минути. Солната стая се използва изключително лесно, затова и в Америка е доста разпространен начин за поддържане на имунитета и профилактика", допълни гостът пред Bulgaria ON AIR. 

Колева заяви, че когато едно дете е болно, не трябва да посещава солна стая, защото тогава се засилва симптоматиката на настинката. Въпреки това е трудно да се разболееш, когато си в солна стая, защото солта не задържа бактерии. 

"Истинската солна стая е тази, която има халогенератор, трябва да чувате, че той работи. В него се смила специална фармацевтична сол, която първо е втечнена и пречистена от тежки вещества и след това отново е втвърдена. Тази сол се смила на 16 000 оборота в специален генератор, който се настройва всеки път преди всяко влизане на възрастен или на дете. Солта е много регулирана”, каза Росица Колева за халотерапията. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback