България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Вълшебният свят на гъдулката и народната музика

“В момента в България има голям проблем с народните инструменти”, каза Борислав Гълъбов

04.08.2024 | 10:52 Редактор: Йоана Великова

Гъдулката е абсолютно български инструмент, който има много стари славянски корени. Бих казал, че е най-трудният от нашите народни инструменти, защото неговият тон не е фиксиран и трябва да имаш много добър музикален слух, за да можеш да изпълняваш музика. Спецификата е подобна на цигулката, има много струни и трябва много отдаденост и много часове свирене”, разказа гъдуларят Борислав Гълъбов в неделното издание на “България сутрин”.

Той първо е започнал да пее в детски ансамбъл в родния му град Пазарджик. По-късно неговите учители го насочват към гъдулката. 

“Солист съм на оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Последният ни албум “Възраждане” беше представен в България, предишните ни албуми представихме в Швейцария със съпругата ми. Намираме стари пазарджишки песни, които възраждаме благодарение на наши приятели, познати, възрастни хора. Трудно се намират, но ги има, някои откликват, други не, пазят си ги като тайна”, каза Гълъбов пред Bulgaria ON AIR. 

Гостът заяви, че в момента в България има голям проблем с народните инструменти, особено с гъдулката, защото децата нямат търпението да се учат да свирят. 

“Най-трудното е, че трябва да се повтарят различни мотиви по много пъти, за да може да свикне ръката с движението и ухото със звука. С моята съпруга създадохме школа, имаме повече деца, които пеят, но някои и свирят. Има голяма носталгия и хората си искат старите песни, които липсват в тяхното ежедневие”, допълни гъдуларят.

Гледайте целия разговор във видеото.