България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Арт терапия - всички отговори са вътре в нас

"За да бъде рисуването терапия, трябва да бъде водено от психотерапевт", каза Цветомира Ненкова

03.08.2024 | 10:20 Редактор: Йоана Великова

В забързаното ежедневие и с професионалното прегряване хората все по-често търсят за помощ терапевти и нетрадиционни начини за разтоварване. Едно от тях е арт терапията - форма на психотерапия, която използва изобразителното изкуство като основен способ на комуникация. 

"Това е психотерапия, която помага да направим контакт със себе си, с вътрешния свят и с нашето подсъзнание чрез изкуството. Дали ще е рисуване, дали ще е работа с глина, може да се работи с камъчета и най-различни предмети. Всяко нещо, в което можем да видим някаква форма и да направим асоциация, която да свържем с това, което ни вълнува в момента може да бъде арт терапия”, каза Цветомира Ненкова от “Асоциация по арт терапия” в съботното издание на "България сутрин".

Тя допълни, че не е нужно да си художник, дори е много трудно да се работи чрез арт терапия с художници, защото не се търси стойността на това, което си направил. 

Арт терапията в помощ с натовареното ежедневие

"Когато използваме изкуството за релаксиране, това не е терапия. За да бъде терапия, трябва да бъде воден от психотерапевт. Обучението за психотерапевт е много дълго, защото не е идеята човек само да направи контакт с това, което е вътре в него, а след това и да го преработи и да знае какво да направи. Важното е човек какво ще види в своята рисунка, защото за всеки един човек най-важният ресурс е той самият, всички отговори са вътре в нас. С арт терапия може да се работи по всякакъв начин: може да е индивидуално, в двойки , в групи с деца или с възрастни, дори в Асоциацията имаме много успешен опит в старчески дом", обясни Ненкова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Хората, които отиват на арт терапия, не са водени от рисуването, а от нуждата от помощ. Терапията помага на хората да израстват личностно, да работят върху себе си и да повишат самочувствието си. 

Целия разговор гледайте във видеото.