fallback

Проф. Иво Петров: Няма българин, който да не си е мислил да напусне страната

Младите медици могат да се развиват успешно и в България, на мнение е кардиологът

27.07.2024 | 10:15 Автор: Вяра Димова

Проф. д-р Иво Петров е кардиолог, визионер, общественик, спасител на сърца, мечтател. Той е двигател на иновациите в медицината не само у нас, но и в световен мащаб. 

"Често казвам, че ние сме работници. Работим в посока на това да помагаме на хората да живеят по-добре, по-дълго. Младите остават и биха оставали, ако имаше възможност за развитието на тази вдъхновяваща професия. Има много пунктове, по които България навакса, включително и в областта на медицината, но има и много да догонваме", каза кардиологът в съботното издание на "България сутрин".

Залогът в медицината в световен мащаб е много голям, поради застаряващото население, което умножава заболяванията, изтъкна проф. Петров.

"Нашата специалност се развива бързо. Има много методики, които напредват толкова бързо, че ако няма специален интерес и усилие от страна на държавата, вдъхновението е попарено и колегите отиват там, където имат възможност за развитие. Има светлина в бъдещето", смята кардиологът, който посъветва младите да продължат развитието си у нас.

Липсата на лекари в България е породена от неправилното и дебалансирано финансиране, посочи проф. Иво Петров пред Bulgaria ON AIR.

"Включително от институции, които наричат себе си болници, но не са. Те са изпразнени от съдържание. Дали да остана в професията не е стояло пред мен като дилема. На много колеги не им се получи, смениха професията. Моето обръщение към политиците е, че няма българин, който да не си е мислил да напусне страната си. Колкото повече се развиват индивидите, толкова повече ще се развива държавата", категоричен е специалистът.

Технологиите помагат на медицината

"Ентусиазиран съм от технологиите. Те умножават многократно нашите възможности - в области като образна диагностика, извличане на достоверни данни, по-бързо разпознаване на генома, без тях е невъзможно. Изкуственият интелект се развива бързо. Оказва се, че в огромна част от случаите машините вземат по-точни данни и често намекват за правилни потенциални решения. Ние сме стъпка назад все още. Можем да се поучим от грешките на другите. На нивото на медицината такива грешки могат да бъдат фатални. Трябва да има граници", коментира още проф. Петров.

По думите му доверието на пациентите все още е в полза на лекаря, а не в полза на машината. 

"Една голяма част от лечебния процес е доверието. Трябва да убедим пациента, че ние управляваме изкуствения интелект и ние искаме той да помогне в нашата връзка и резултат. Има много случаи на агресия срещу лекари. В това донякъде има значение и държавата. Пациентът трябва да има отговорности. Когато има агресия от страна на гражданин към лекар, би трябвало да има специални клаузи, които да правят наказанието по-строго", на мнение е проф. Петров.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback