България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Тихомир Тошев за 56-те посетени държави и защо Япония е №1 в списъка му

Аз съм колекционер на ножове, имам над 350, разкри кредитният консултант и пътешественик

28.07.2024 | 11:24 Редактор: Беатрис Младжова

Кредитният консултант Тихомир Тошев, който добре знае цената на заема, пресмята отлично лихвите и знае кога да купува и продава имоти. Но има и друго лице - на пътешественик и ценител на чуждите култури.

"Кредитното консултиране е нещо, което повече от 20 години правя, пътешествията ги правя от малко повече време. Преди да навърша 18 г., с разрешението на родителите ми тръгнах да посещавам първите си държави около България. Но след това много се запалих по пътуванията, имам 56 държави посетени, бил съм на почти всички континенти. Във всяко свободно време избирам да посетя някоя нова страна, макар че, когато някоя ми хареса, повтарям", сподели Тошев в неделното издание на "България сутрин".

Културата на Япония е богата и впечатляваща

Храната, културата, историята и хората са това, което впечатлява пътешественика в Япония.

"Правя класация на страните по харесване. Преди да отида в Япония първенството се държеше от Мексико. Япония обаче я измести. В Мексико се вижда най-големият контраст бедни-богати. В Япония стандартът на хората е добър, няма крайно бедни. Храната, културата, историята и самите хора ме впечатлиха в Япония. Друго е да ядеш суши в Япония с най-пресните и хубави продукти. Старият град в Киото за мен беше най-зареждащ. Там много млади японци си взимат кимоно под наем. Реших и аз да си направя това преживяване", разказа гостът на Bulgaria ON AIR.

Изкуството на ножарството

Тошев е впечатлен от набора ножове, които открива по време на пътешествието си в азиатската страна.

"Аз съм колекционер на ножове. Всякакви типове от цял свят, имам над 350 ножа. Това ми е най-голямата страст. Имам специални шкафове за тях, където ги съхранявам. Има странни ножове, които са странни заради нетипичната форма. Ножът е нещо, което освен оръжие, е нещо от ежедневието ни", посочи гостът.

Японците се отличават с дружелюбност

По негови думи японците са любознателни и много образовани хора.

"Японците може би са едни от най-дружелюбните хора, те са перфектни в обслужването, в отношението. Като влезеш в един магазин и си купиш нещо, те изпращат и ти носят покупката. Най-много знаят киселото ни мляко, Калоян Махлянов - Котоошу, Бербатов. Не говорят много английски. В ресторанти, в които няма меню на английски и със снимки, единственият начин беше с преводачите от интернет", каза още Тошев.

Гледайте целия разговор във видеото.