fallback

Дерматолог: Няма здравословен тен, не излизайте от вкъщи без слънцезащита

Д-р Росица Денчева посъветва как да избегнем увреждането на кожата на плажа

27.07.2024 | 10:47 Автор: Елеонора Танева

Слънцезащитата е много важна не само през лятото. Човек не трябва да си помисля да се излага на слънце без слънцезащита. Кожата, мъжка или женска, реагира по еднакъв начин на ултравиолетовите лъчи. Ракът на кожата е много по-чест при мъжете, отколкото при жените в по-късна възраст, а в по-ранна възраст се среща еднакво. Това изтъкна дерматологът д-р Росица Денчева в съботното издание на "България сутрин".

Тя подчерта, че склонността на кожата да пигментира е защитна реакция. 

"Не препоръчвам начин за по-бързо натрупване на тен, особено при хората, които първо минават през изгаряне на кожата. Няма здравословен тен, тенът показва, че кожата дава своя протест от излагането на ултравиолетовите лъчи", заяви д-р Денчева.

И по-тъмната кожа има нужда от защита

В ефира на Bulgaria ON AIR дерматологът уточни, че 10-15 минути разходка на слънце са достатъчни за усвояването на дневната доза витамин D. Съветът на специалиста е колкото по-светла кожа имаме, толкова по-висок слънцезащитен фактор да използваме. 

"50-и фактор крем увелича 50 пъти времето, за което кожата би изгоряла. Препоръчително е повторно мазане след влизане във водата или през час, ако не се мокрим", посочи д-р Росица Денчева. 

Как да защитим кожата си

Тя подчерта, че солариумът също оказва негативен ефект върху кожата и препоръча консултация със специалист преди излагане на процедура: "Създава допълнителен риск от рак на кожата и остаряването ѝ."

Като нова тенденция дерматологът посочи използването на слънцезащитни дрехи с ръкави до китките или цял костюм. По отношение на бебетата специалистът препоръча до 6-12 месечна възраст да не бъдат излагани на слънце. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback