България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Ели Иванова от "Друми в думи" разкрива 52 непознати места за разходка

Всеки от маршрутите има GPS координати и помага на пътешественика, каза писателят

21.07.2024 | 10:46 Редактор: Вяра Димова

Българските земи пазят останки от хилядолетна история - от древни цивилизации, от битки и нашествия, от духовните търсения на предците ни и делата на велики герои. Често тези следи от миналото остават скрити, закътани в недрата на планините далеч от недрата на обичайните туристически маршрути. В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Eли Иванова обръща внимание на малко познати и невероятно красиви места и маршрути.

"Това са 52 маршрута в България. Всеки от тях минава покрай някое историческо място или води до него. Съчетават освен допира с историята, невероятни гледки, водопади, реки", разкри писателят в неделното издание на "България сутрин".

Иванова описа книгата като пътеводител, като уточни, че за всеки от маршрутите има GPS координати.

"Оцених ги по трудност. По-дългите маршрути разделих и на етапи. Някои са в по-добро състояние, други не толкова, подбрах проходими маршрути. Свързани са с крепости, стари манастири. Има места, които имат пряка връзка с Иван Вазов", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

За Иванова е важна и обратната връзка с хората, често я търсят, за да зададат своите въпроси.

"Веднъж ми се обади жена от Ирландия. Има българско училище там. Попита дали може да използва моите материали за Вазов за българските деца там. Беше страхотно удовлетворение за мен. Пътуваме двамата със съпруга ми, снимките в книгата са негови. Пътуваме през цялата година. С писането всичко започна преди около 10 години, а с ходенето доста отдавна. От дете ходя по различни забележителности", посочи още тя.

Иванова има свой блог, озаглавен "Друми в думи", който привлича много посетители.

Гледайте целия разговор във видеото.