България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Иглотерапията и мокситерапията лекуват редица заболявания

Проф. Зоя Горанова обясни как действат

20.07.2024 | 10:48 Редактор: Толя Стоянова

Иглотерапията е изключително стар метод за лечение. В България не е толкова популярен. Щом една древна наука е стигнала до наши дни, тя е ценна лечителска система. Не е правилно да се казва иглотерапия, защото всъщност специалистите в тази област, тяхната специалност се казва "иглотерапия и мокситерапия", или "акупунктура и моксиране". Това каза проф. Зоя Горанова от Българската асоциация по иглотерапия в съботното издание на "България сутрин".

Какво представляват иглотерапията и мокситерапията?

Тя обясни, че точките, разположени от лактите надолу и от колената надолу, са много функционални и с много индикации. Чрез тях можем да управляваме много болести. Правят се рецепти от точките и се бодат с игли. Освен иглите се прилага и мокситерапия. Моксата представлява билкова смес, която се обработва. Прави се във вид на пура и се загряват точките. Може и комбинирано, когато се слага късче от моксата върху иглата - този метод се казва "топла игла".

Съществува и т.нар. "нажежена игла" - тя се загрява до червено и се забожда. Проф. Горанова сподели пред Bulgaria ON AIR, че това е много добър метод с ефективни резултати при болки в ставите. Тя добави, че убождането по тялото почти не се усеща и не е болезнено.

Какво лекуват?

"Иглотерапията и мокситерапията се препоръчват за заболявания на дихателната система, на сърдечно-съдовата, на опорно-двигателния апарат, в неврологията. Колкото по рано се използва иглотерапията, толкова резултатите са по-добри", уточни проф. Горанова.

По думите ѝ средно около 30 минути иглите остават забодени в тялото. Ако става въпрос за болкова симптоматика, може да останат и за 1-2 часа. Фиксират се и специални игли с лейкопласт за 24 часа за по-добър лечебен ефект.

"СЗО започва да разпространява иглотерапията през 70-те години, защото са правени научни изследвания и е констатирано, че иглотерапията има много добър обезболяващ ефект. Образуват се специални вещества в мозъка и локално - наричат се ендорфини", добави проф. Горанова.

Гледайте целия разговор във видеото.