fallback

Автентичният вкус на българската кухня и тайните на старите рецепти

"Моята мисия е да съхраня кулинарната история на страната", заяви Марин Лесев

14.07.2024 | 10:28 Автор: Деси Николова

Зелено сирене, сирене в стомна, тулумско сирене и картофено. Това не са изискани френски сирена, а родни наши. Така че не мислете, че в България има само бяло саламурено сирене и ние не сме имали изискан вкус.

За старите рецепти, съхранявани от бабите ни, говори Марин Лесев, който притежава най-голямата колекция на готварски книги на български от миналото.

"Моята мисия е да съхраня кулинарната история на България. Занимавам се с това да издиря и съхраня всички печатни издания в България, излизали 150 години назад, съдържащи автентичната българска кухня. Сирената са нещо, което откриваме в книгите и се опитваме да пресъздадем и възстановим автентичния вкус на старата българска кухня", каза Марин Лесев в неделното издание на "България сутрин".

Той поясни, че рецептите са строго регионални. Всяко сирене е битувало в определен регион.

"Сиренето в стомна е изчезнало в края на 60-те години от българския пазар. Било е съвсем нормален продукт, който се е предлагал дори в магазинната мрежа. По някаква причина, в началото на 70-те е изчезнало и никой не се е занимавал с него", обясни Лесев за Bulgaria ON AIR.

Гостът сподели, че вкусовете на тези сирена са специфични и различни за всеки регион.

"Записването в тетрадки е бил основният начин за предаване на рецептите. Книгите преди 100-150 години са били доста малко. Доста от тях с преводна литература, особено тези преди 1920 година, затова всички са записвали в тетрадки", каза още Лесев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback