fallback

Терапия за душата и тялото: Плетенето не е само за жени

Трябват 20 минути и тялото започва да отделя три вида хормони на щастието, каза Деница Парижкова

13.07.2024 | 10:45 Автор: Елеонора Танева

В нашето забързано ежедневие често се нуждаем от терапия срещу депресията и професионалното прегряване. Едно ръкоделие като плетенето не е само за жени. В миналото това е било престижен занаят.

"Плетенето е терапия, призната в много държави по света - терапия за душата и тялото. Отначало, като всяко ново нещо, е напрягащо, докато не свикнете. Има много видове техники на плетене и всяка е сложна сама по себе си. Когато усвоиш основните бримки, нещата стават по-лесни. Най-трудно е раждането на идеята и да я превърнеш в готово изделие. Има много математика, смятане, да имаш познания за преждите" сподели в съботното издание на "България сутрин" Деница Парижкова, която плете дизайнерски произведения.

Начинаещите първо трябва да се запознаят с различните видове начини на плетене - на една кука, на две с обръч, на две без обръч, може и на 5 куки, куки за дантели.

Парижкова гостува на Bulgaria ON AIR с рокля и обеци, които току-що е завършила. Роклята се състои от 40 цветя, за всяко от които ѝ е отнело 20 минути за изплитане, за зашиването им е отделила цял ден, за чистенето на излишните конци - още 2 часа. 

Има научни доказателства за ползите от плетенето.

"От физиологична гледна точка, когато човек плете, тялото произвежда 3 вида хормони на щастието, след 20-ата минута се отключа отделянето на ендорфин, допамин и серотонин. Понижават се хормоните на стреса - и тези постоянно повтарящи се движения стават автоматични, не се замисляме и мозъкът минава в синдром на монотонията, това е моментът, преди да заспим или когато се събуждаме", каза още Деница Парижкова.

По думите ѝ плетенето е много по-добро от медитацията и йогата, които въздействат на ментално ниво. 

"Плетенето действа на физическото здраве на хората - като витамин и лекарство. Има клиники, в които плетенето е допълваща терапия към ментални заболявания - паркинсон, алцхаймер, може да намали развитието на тези болести", допълни гостът. 

При децата плетенето също има големи ползи - развива фината моторика и помага за концентрацията и фокусирането. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback