България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Светла Дукатева за хорото като обединител на българите

"Силата не се корени само в самите стъпки, а в това да бъдем заедно", сподели певицата

13.07.2024 | 11:19 Редактор: Толя Стоянова

Певицата Светла Дукатева представя новия си албум "Българско хоро". Хорото е колективен танц, който сплотява българите и Балканите. Няма сватба и празник без него.

"Фолклорът и в частност хорото е обединител на българите, който винаги ни е сплотявал. Логично е, че хорото произлиза от хората. Обединяваме енергията си, обединяваме силите си, когато се хванем за ръце, когато се докоснем. Силата не се корени само в самите стъпки, а в това да бъдем заедно. Виждам повече интерес от децата към фолклора", каза Дукатева в съботното издание на "България сутрин".

Тя обясни, че кръгът е символ на обединение и цялост. Погледнати отгоре стъпките изглеждат като различни цветя и фигури - красотата идва от всеки ъгъл на българския фолклор.

В албума на Дукатева има песен, която носи името "Родопски мохабет". Певицата уточни, че мохабетът в миналото е била седянката, където са се събирали в Родопите. Тя разказа пред Bulgaria ON AIR, че в клипа на песента е събрала много приятели, като всеки е облечен в различна носия от различна фолклорна област.

"Клубовете по хора много помагат на популяризирането и съхранението на българския фолклор", отбеляза Дукатева.

Изпълнителката сподели, че в нейния роден край - Родопите, се танцува Енино хоро. Това е хоро в 2/4 - най-популярният размер. Следващото популярно е Сворнатото хоро в размер 9/8. По думите ѝ повечето известни хора идват от Северна България - Дунавско хоро, Дайчово, Чичово и Еленино. През последните години се танцуват много хора от Пиринския и Шопския край.

Гледайте целия разговор във видеото.