fallback

Ендокринолог споделя за капаните при борбата с килограмите и йо-йо ефекта

Всяка излишна калория в етапа на намаление на теглото е голям проблем, заяви д-р Явор Асьов

06.07.2024 | 10:11 Автор: Елеонора Танева

Д-р Явор Асьов е лекар-ендокринолог, който приема за своя мисия да мотивира хората да се борят с наднорменото тегло. Мария Костадинова  ни среща с него в рубриката "Вдъхновителите" - разговор за трудностите и успехите, за благодарността на хората.

"Чисто физиологично организмът си харесва мастната тъкан, преди организмът си я е харесвал, сега се мъчим да излъжем организма да намали телесното тегло. То става заболяване, когато надхвърлим праговата стойност според Индекса на телесната маса - когато мине 30", обясни д-р Асьов пред "България сутрин".

Ендокринологът споделя, че в практиката си се оказва последната инстанция за хората, опитали по всевъзможни начини да намалят теглото си.

Самият медик е бил с наднормено тегло от ученическата си възраст до преди 7-8 г. 

"В един момент като си гледах фиша с изследвания установих, че това е истинска болест. Тогава хранителният режим беше достъпен за мен, мястото, където тренирах, се оказа много гостоприемно - със земни хора, тъй като аз нищо не разбирах", разказа ендокринологът.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи глада като основен проблем пред хората, които искат да намалят теглото си. 

"Той предопределя трудност да се придържа човек към режима. Всяка излишна калория в етапа на намаление на теглото е голям проблем. Трябва да се намери балансът между нормалния и здравословния живот. Броене на калории, теглилки - не е добре за дълъг период от време. Важно е пациентът да се приучи кои храни какви калории имат, сам да избира храните си", даде съвет лекарят.

Д-р Асьов добави, че в периода на задържане на сваленото тегло е много важно да бъде удвоена физическата активност, за да не се постигне йо-йо ефект.

Ендокринолъг очерта трите критични периода в развитието, при които има риск от затлъстяване - пубертетът, когато има деления на мастната тъкан, които остават постоянни до края на живота, ако се приемат много калории, бременността и менопаузата при жените.

"При жените заради женските хормони натрупването на мастната тъкан е около ханша, тип круша, което е по-добрият вариант", каза още д-р Явор Асьов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback