България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Изкуствен интелект ни помага да виждаме по-ясно снимки от Космоса

Алгоритъмът създава по-реалистични изображения

07.07.2024 | 11:41 Редактор:

Скоро изкуственият интелект ще помогне във всичко, което е свързано с Космоса да изглежда още по-добре.

Космосът би се виждал много по-добре, ако атмосферата на Земята не изкривяваше изображенията. Дори онези, които са получени от най-добрите наземни телескопи в света, са размазани заради променящите се въздушни джобове в атмосферата. 

Това замъгляване затъмнява формите на обектите в астрономическите изображения, което понякога води до изпълнени с грешки физически измервания, които са от съществено значение за разбирането за разбирането на природата в нашата Вселена. 

Северозападният университет в Еванстън, заедно в учени от Пекинския университет "Синхуа", са разработили нова стратегия за решаване на този проблем. Екипът адаптира добре познат алгоритъм за компютърно зрение, използван за снимки и за първи път го прилага към астрономически изображения от наземни телескопи. 

Изследователите са обучили алгоритъм с изкуствен интелект с данни, симулирани, за да съответстват на параметрите за изображение на обсерваторията "Вера Рубин", така че когато обсерваторията отвори врати инструментът да бъде съвместим веднага. Астрофизиците вече използват технологии за премахване на замъгляването, но адаптираният алгоритъм работи по-бързо и създава по-реалистични изображения.

Вижте повече във видеото.