България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Недостиг на кадри има и при часовникарите, индустрията буксува

"Много хора си мислят, че нашата професия е: сядаш за 2 минути и си готов", каза Калоян Стоянов

07.07.2024 | 10:24 Редактор:

Часовникарската индустрия се разделя на две нива - полиране на корпуса и верижката, както и работа по механизма, частите свързани с херметизацията. Това каза мениджърът и главен часовникар Калоян Стоянов в неделното издание на "България сутрин".

В ефира на Bulgaria ON AIR показа международните сертификати, които той и екипът му са получили през последните години. Стоянов поясни, че има и диплома от швейцарското училище, което е спонсорирано от цялата часовникарска индустрия.

"Всяка една от фирмите, с които имаме договор, ни принуждава да имаме специален набор от инструменти. В миялните машини става изминаването на механизма на часовника. Всеки часовник се разглобява на основните му части и се почиства в различни химикали. В зависимост от марката, се ползват различни препарати, които фирмата производител дава", допълни събеседникът.

Той отбеляза, че идеята на часовникаря е да огледа всички компоненти в какво състояние са - дали са оригинални или е направена промяна.

"При мен всичко започна малко по неволя, нямам наследственост в тази професия и в годините, в които навлизах в професията, нямаше хора, които да дойдат да ти кажат открито: "Ела при мен, аз ще те науча". На въпросите се отговаряше уклончиво. Много хора си мислят, че нашата професия е сядаш за 2 минути и си готов", разказа Калоян Стоянов.

По думите му индустрията все още не може да навакса необходимостта от брой часовникари и има постоянен недостиг на кадри.

Гледайте целия разговор във видеото.