fallback

Александър Калпакчиев за перфектния кадър и смисъла на Shano Moments

Искам да накарам хората да се обличат по-красиво и естетически привлекателно, сподели фотографът

07.07.2024 | 11:02 Автор: Тодор Петров

Александър Калпакчиев е популярният фотограф с десетки хиляди последователи в социалните мрежи, който снима случайно срещнати жени на улицата. Акаунтът му в мрежите е Shano Moments.

"Беше чисто предизвикателство. Не съм пионер в портретната фотография. Това, което правя, аналог съм за България, но не съм аналог за света", посочи фотографът в неделното издание на "България сутрин".

Признава, че много често получава откази от жени да бъдат снимани. Имал е и драматични ситуации с откази. Някои хора пък на момента му подават 10 или 20 лева, но той отказва да ги приеме и им отвръща, че снимките са безплатни.

Снимките по софийските улици го срещат и с любовта. Спира момиче за снимки, което 6 месеца по-късно става негова приятелка.

"Тогава се запознахме, но аз прекарах известно време в чужбина. Не сме си говорили. Върнах се, заговорихме се и се случиха нещата", сподели Александър.

Портфолиото му съдържа много видове фотография, не само портретна такава. Фотографът прекарва известно време на остров Бали, откъдето се връща впечатлен. Александър Калпакчиев снима също сватби, рождени дни и други събития. На мнение е, че перфектният кадър трябва да разказва история.

"Човекопотокът в София е на "Витошка" и там дамите, които са се накиприли, излизат между 19 и 21 часа. Когато започва да пада слънцето, светлината е по-благоприятна за този тип снимки. Снимам и мъже, но много от тях не се обличат добре. Искам да накарам хората да се обличат по-красиво и естетически привлекателно", каза още фотографът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин в събота и неделя
fallback