България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Българската шевица оживява във филма на Силвия Владимирова

Ромбът е основен символ, в който се показва хармонията и сходството между родовете, каза художникът

30.06.2024 | 12:00 Редактор: Толя Стоянова

Магията на българската шевица оживява във филма на художника и аниматор Силвия Владимирова.

"Приказка в шевици" е късометражен анимационен филм, който е кауза за мен и моя колега - режисьора Веселин Дочев, с който бродираме този филм. Филмът е в работна версия. На финала си той ще изглежда като наистина избродиран", каза Владимирова в предаването "България сутрин".

Тя обясни, че змеят е митично същество в българския фолклор, но пред Bulgaria ON AIR издаде, че във филма не е толкова страшен, а влиза в музикална битка с момъка. Владимирова сподели, че най-много ѝ харесва идеята, че синтезират изкуство - представят българския фолклор.

По думите ѝ ромбът е основен символ, в който се показва хармонията и сходството между родовете. Хората, избродирайки носиите си, са влагали родствен език - всеки е показвал от какъв род е.

"Надявам се този филм да бъде визитка на България и да пътува навън. Музиката е модерна. Има доста фестивали, които представят народното творчество. Искаме да направим събития, на които да поканим деца. Искаме да ги научим на любопитство, да не се страхуват от грешки, да работят в екип и да търсят себе си непрекъснато в пътя", добави Владимирова.

Филмът ще бъде завършен напълно до началото на есента.

Гледайте целия разговор във видеото.