Бивш депутат: БСП пропусна златни шансове да стане алтернатива на ГЕРБ

Отдавна вътрешнопартийният дебат е замрял, каза Атанас Мерджанов

28.10.2024 | 21:20 Редактор:

"БСП-Обединена левица" взема 30 000 повече гласа в сравнение с предходните избори. Такива ли бяха очакванията? 

"30 000 гласа в повече е добре спрямо падането, но не може да бъде удовлетворяващо. Обединена левица в България не може да има, ако няма силно БСП. БСП пропусна златни години, златни шансове да се утвърди и да се превърне в истинската алтернатива на ГЕРБ. Сега дали ще бъдем с един повече или по-малко, няма никакво значение", заяви бившият депутат на БСП Атанас Мерджанов в "Денят ON AIR".

Проблеми в партията

По думите му в България толкова са характерни зависимостите, че няма как някой да бъде встрани от политическия процес.

"Ние не сме чули днес никакво изявление от ръководството на партията. Ние сме най-безмълвните от БСП. Гузни ли сме? По този начин само затвърждаваме твърденията, че ще останем партия на носталгиците. БСП има да решава много вътрешнопартийни проблеми, преди да има претенции да управлява държавата. Какво значи експертен кабинет и равноотдалечено правителство? Ние се излагаме по този начин. Няма неполитически ангажирани политически представители", допълни Мерджанов за Bulgaria ON AIR.

БСП в момента не демонстрира никаква енергия и привлекателност, категоричен е бившият депутат.

"Част от ръководството и довчерашното обкръжение на госпожа Нинова беше по-заето да се позиционира за прекия избор за председател на партията, отколкото същински и съществено да участва в кампанията. Много хора говорят за зависимости, но истинските зависимости ще си проличат, когато бъде формирано правителството и когато бъде гласуван бюджетът и важните закони", коментира гостът.

Според Мерджанов партията в момента се води от хора, които са спорни и пробити в собствените си избирателни райони.

"Отдавна вътрешнопартийният дебат е замрял. Отдавна тази политика не стига до хората. Трябваше да даваме тежки отговори по отношение на участието ни във властта и провалите, които сме имали. На всички тези въпроси не дадохме задоволителен и обективен отговор", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.