fallback

Проф. Христо Хинков вижда ПП-ДБ в коалиция с ГЕРБ-СДС, но без Борисов като премиер

Очакванията му са да има редовно правителство с програма за поне 10 месеца

28.10.2024 | 20:50 Автор: Елеонора Танева

За да има България правителство, трябва да се направят компромиси, другата алтернатива е коалицията ПП-ДБ да мине изцяло в опозицията. Това заяви бившият здравен министър проф. Христо Хинков в студиото на на "Денят ON AIR".

Той призна, че коалицията ПП-ДБ губи гласове от компромисите в името на България, а избирателите не могат да видят какво стои зад тези компромиси и мотивите за тях. 

"Пропуснаха се шансове да се покаже, че държавата е потънала в корупционни схеми, създадени преди 15 и повече години", заяви проф. Хинков.

По думите му идеологическата платформа не е добре застъпена в кампаниите, тъй като хората не искат да слушат кой ще влезе в парламента, а какви са политическите платформи, които ще доведат до по-добро живеене в България.

Бойко Борисов като следващ премиер

Бившият здравен министър заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че ако лидерът на ГЕРБ изпълни заявката си да стане премиер, това ще доведе до "истински срив".

"Правителство с премиер Бойко Борисов означава катастрофа за десните избиратели, ние се връщаме в изходната точка от кръг, по който сме тръгнали преди няколко години", коментира проф. Хинков.

Той определи проблема в ГЕРБ като  вождистки, тъй като тя е лидерска партия.

"Борисов, който носи своята харизма, несъзнателно мачка всички личности около себе си и ги обезличава", изрази позицията си гостът.

Редовен кабинет за поне 10 месеца 

Очакванията на проф. Хинков са да има редовно правителство с програма за поне 10 месеца. 

"ГЕРБ не са желан, а необходим партньор, каквито и калкулации да правим, ще трябват поне три партии, вероятно преговори ще се водят и с ИТН. Те трябва да са  на геополитическа и антикорупционна основа", каза още бившият здравен министър. 

Гостът е категоричен, че трябва да има коалиционно споразумение, писан текст, който да бъде като закон за тези, които са го подписали. 

"Ако се откажат от собствените си подписи, носят своята имиджова и политическа вреда. Затова коалиционно споразумение трябва да има - това е договор, когато го има - има права, задължения, очаквания какво ще се случи", допълни проф. Христо Хинков.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback