fallback

Ще отидем ли на осми избори, ако ГЕРБ не изпълни първия мандат?

Доц. Милен Любенов и доц. Стойчо Стойчев не изключват три партии да управляват

28.10.2024 | 20:02 Автор: Искра Ангелова

Ситуацията не е кой знае колко по-различна с или без "Величие". Сега, за да се сформира кабинет", ще трябва да се постигне компромис между двете големи коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но с участието на трети партньор. Не е невъзможно да се състави правителство, но има много моменти, които по-скоро биха затруднили в началото диалога. Струва ми се, че дори да се състави кабинет, някои теми ще останат висящи и много трудно ще работи едно такова мнозинство. Това каза политологът доц. Милен Любенов в студиото на "Денят ON AIR".

Колегата му доц. Стойчо Стойчев също не изключи участието на трета партия в управлението.

"Най-вероятно "Има такъв народ", някои казват и БСП. Ако гледаме чисто организационно, "БСП–Обединена левица" не е за такова управлението, защото самата партия минава през едно оживление. Трябва да се избере нов председател. Ако те мислят дългосрочно за това, което правят, те трябва да се заявят като алтернатива, друга политическа платформа, която е несъвместима с тази на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ще успее ли ГЕРБ да състави кабинет?

Доц. Стойчев припомни, че само преди няколко месеца идеята за общ кабинет беше немислима.

"В момента, в който започнахме да говорим на сватбената кола какво да бъде цветето отпред и какъв цвят да бъде роклята на шаферките, тогава вече сме решили, че ще има сватба. Но те могат да се разберат за много неща", подчерта политологът.

По думите на доц. Любенов, ако правителство не бъде съставено с първия мандат, то това би означавало, че ще отидем на нови избори.

Ръст в гласовете на ГЕРБ

"За толкова кратко време много трудно могат да се договорят по всички теми - КПКОНПИ, за главния прокурор, регулаторите. Още следващата седмица ще видим напрежение за избора на председател на НС. Това ще бъде първият тест", прогнозира гостът.

Политологът е на мнение, че ръстът на ГЕРБ в резултатите е доста голям: "Не виждам притеснение в партиите да отидат и на осми избори, те го доказаха няколко пъти вече. Въпросът е какви са залозите".

"Когато има конкуренция в електората и прекомерна мобилизация, се постига по-висок резултат. Тази мобилизация може да има всякакви изражения - от чиста радикализация до повишена емоционалност и афект у хората. Много неща действат в такава ситуация. Но при ДПС се знае, че разцеплението не дойде от лоши резултати и от електорална криза. Този импулс на разделението им докара нови мощности. Ако съм на мястото на Делян Пеевски, ще направя всичко възможно да има правителство, върху което да влияя", коментира още доц. Стойчо Стойчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback