Среднощни изборни драми: Грешни и глътнати от принтер протоколи, неочаквани рокади

В дните преди изборите над 3000 членове на СИК са от партиитe в Благоевградско

28.10.2024 | 14:10 Редактор:

На много места в страната членовете на секционните избирателни комисии (СИК) изкараха безсънна нощ след края на вота.

Монтана

Днес по обяд все още имаше непредадени изборни книжа. Причината - грешки и пропуски в протоколите. В областния град бяха сменени над 500 членове на СИК, които не са преминали обучения.

"Размяна на данни от една графа в други, преплитане на машина и хартия в данни, отчитането на несработила машина в бюлетина", обобщи говорителят на РИК в Монтана - Петко Петков.

"Много късно дойде превозът, после в автобуса чакахме други секции, които не бяха дошли, но всичко мина нормално, нямахме грешки в протокола", каза председателят на СИК в Лом Изорина Александрова.

Бургас

От Районната избирателна комисия в  морския град установиха по-малко сгрешени протоколи от изборите през юни, не липсваха обаче и куриози. В община Руен избиратели са гласували паралелно в бюлетината и за двете ДПС-та, а забравен протокол в принтера в секция в Малко Търново забави броенето в Арена Бургас. 

"Интересно беше, че в община Руен, която е със смесено население, имаше гласуване както за "ДПС-Ново начало", така и за "Алианс за права  и свободи" в една бюлетина, което я прави невалидна. Това беше куриозното, но явно хората предпочитат двата политически субекта да бъдат в едно. Не можем да приключим, защото изчакваме последната страница на един протокол, който е останал в копирната машина на секционната комисия", каза председателят на РИК Бургас Фани Семерджиева.

Благоевград

В града имаше масово сгрешени протоколи. От Районната избирателна комисия посочиха, че причината за това е слабата подготовка на секционните членове. В дните преди изборите над 3000 членове бяха подменени от партиитe.

София

В столицата предаването на протоколите премина без проблеми и приключи 10 часа след края на изборния ден. И този път обаче не се размина без грешки в протоколите, имаше и недоволни заради хаос с транспорта на прибиране.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Bulgaria ON AIR