fallback

Българските изселници в Турция този път бяха разделени и обезверени на изборите

От "Бултюрк" обявиха бойкот

28.10.2024 | 13:28 Автор: Толя Стоянова

Умората, неудовлетвореността и липсата на доверие за втори път доведоха до ниска избирателната активност сред българските изселници в Турция.

Недим Билинджи е от Кърджали, но от 24 години работи като ръководител на държавна болница в Истанбул. Казва, че на тези избори не е гласувал, защото не вижда смисъл. 

"Години наред избори, ние гласуваме но не знаем за кого сме гласували, няма наш представител в българския парламент", посочи Билинджи.

Той споделя, че най-големият проблем е, че политиците не мислят за хората. 

"Трябва да се мисли защо младите имигрират от България, защо не се връщат. Този преход, който започнахме и не доведохме докрай, докара цялата страна в такава позиция всички граждани, без значение турци или българи", добави Билинджи.

Джеват Гюнеш от Сдружението балкански турци в Одрин, е от хората, които гласуват всеки път и затова преди вота е насърчавал и другите да отидат до урните

"Хората, които са традиционни, гласуват за партията на Ахмед Доган, но тези, които имат роднински връзки или познати, гласуват за Пеевски", посочи той. 

Разделението сред българските изселници пролича ясно

От друго сдружение на изселниците в Турция - "Бултюрк", обявиха бойкот на вота. 

"Няма вече партия, която да мисли за България. Нашият лидер на турската партия беше от 34 г. в сараите, но излезе, не са били негови, дори и партията не е била негова. Сега трябва да го питаме дали сакото му е негово", коментира Рафет Улутюрк от сдружение "Бултюрк".

И макар изселниците да осъзнават, че след резултата на тези избори може да последват нови, отправят призив към политиците да направят опит да се разберат, за да има стабилно управление.

Вижте повече в репортажа на пратеника ни в Истанбул Теодора Георгиева.

fallback
Още от Избори 2024
fallback