Ахмед Доган събра над два пъти повече гласове от Делян Пеевски в Турция

В Истанбул избирателната активност беше сравнително ниска

28.10.2024 | 11:54 Редактор:

От вота в чужбина става ясно, че първа политическа сила е "Алианс за права и свободи" около Ахмед Доган - с 22,65%, като основно гласовете за партията са дошли от Турция.

По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи от Секционните избирателни секции (СИК) в Турция, "Алианс за права и свободи" печели 64,76% - над 29 400 гласа. "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски заема второто място с 28,46% - близо 13 хил. гласа.

Една част от изселническите организации заявиха, че категорично ще гласуват по традиция за Ахмед Доган, но пък други обявиха бойкот на вчерашния изборен ден, тъй като, по думите им, нищо не се е случва в държавата, а това са поредните избори, които не отреждат сигурност и стабилен кабинет.

В Турция разединено беше и гласуването. В Истанбул беше сравнително ниска избирателната активност. 5 700 души са дали своя глас за "Алианс за права и свободи", а 3 500 за Пеевски.

В Бурса беше отчетена по-висока избирателна активност. Там 7 300 души са гласували за "Алианс за права и свободи", а 4 500 за "ДПС - Ново начало". Ситуацията в Чорлу беше доста по-различна. Съотношението е 90:10 в полза на "Алианс за права и свободи".

Изборният ден премина спокойно и без сериозни нарушения.

Вижте повече във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 1
Какво от това
преди 1 час
Обаче накрая пак загуби. Сигнализирай за неуместен коментар