Гласуване в Турция на ръба на закона: Не знаят български, а сами попълват декларациите

Необходима е промяна в Изборния кодекс, заяви Цветелина Пенева

28.10.2024 | 11:40 Редактор:

Един от проблемите, който спешно трябваше да се решава в изборния ден у нас и в чужбина, беше смяната на членове на избирателни комисии, които не се явиха на работа.

"Замените на членове продължиха в изборния ден, не бяха породени само от обичайните лични причини на членове на СИК. РИК не се съобразиха със задължителните указания на ЦИК с тези смени. Целяха да се убедят политическите партии, че участниците в изборния ден от тяхно име ще бъдат докрай лоялни на партията, но може да има и други причини. Видяхме колко е критично важно за политически партии да има пълен контрол върху членове на СИК. Това означава, че нещо в СИК се прави, заради което това е важно", коментира Цветелина Пенева към Обществения съвет към ЦИК в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ е важно за политическите партии да имат контрол и наблюдение какво се случва в изборния процес и при броенето на гласовете. В същото време подготовката на членовете на СИК не е на необходимото ниво.

"Нашите наблюдатели в Кюстендил, който е областен град, отчетоха, че членовете на СИК отново не можаха да се справят с протокола. Отне им 2 часа да преброят малко над 200 бюлетини в секциите в Механотехникума и да попълнят числата в протокола. Те не са отворили да прочетат методическите указания", убедена е Пенева.

Пред Bulgaria ON AIR членът на Обществения съвет към ЦИК заяви, че е необходим нов метод за отчитане на вота. Според Пенева проблемът с машините е незначителен, предвид че под 1% от тях са дали дефект.

Тайната на вота

Проблем с хартията за машините се оказа прозрачността. За да остане таен вотът след принтирането на бюлетината, беше необходимо тя да бъде сгъната поне 3-4 пъти. Иначе номерът, за който се гласува, прозираше.

"Не ни показаха сертификатите на хартията, която беше полупрозрачна. БНБ не дава хартия за тестове", уточни гостът.

Промени в Изборния кодекс

Цветелина Пенева очаква да бъдат извършени промени в изборното законодателство, с които да бъдат подобрени правилата. 

"Да видим дали полиците ще имат воля да решат законодателно някои от проблемите, за които и ЦИК, и наблюдателни организации пишат след всички избори. Ако се правят промени, нека се направи кръгла маса с експерти, тестове да се направят", призова Пенева.

Вотът зад граница 

Членът на обществения съвет отправи критика към гласуването в Турция, което се извършва "на ръба на закона".

"Трудно ми е да повярвам, че гласувалите в Турция са попълнили собственоръчно декларацията, което е изискване по закон. Има толерантност към нашите сънародници в Турция, която минава по ръба на Изборния кодекс. Всеки път се оказва, че не разбират български език хората, които са попълни тази декларация", мотивира се Цветелина Пенева.

Гледайте целия разговор във видеото.