fallback

Най-логично е да има правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ?

Доц. Татяна Буруджиева и Елена Дариева смятат, че преговорите за кабинет ще са трудни, но не и невъзможни

28.10.2024 | 11:17 Автор: Толя Стоянова

Голямата интрига е колко партии влизат в парламента. 

"Очаквахме фрагментацията в 51-ия парламент да се задълбочи. По-големият брой участници рефлектира и върху големината на парламентарните групи. По-трудно е да се нареди пъзелът, когато парченцата са повече и са по-дребни. Предстои да гледаме игра на стъклени перли. Трудно ще се състави мнозинство. Тежка е задачата на ГЕРБ, но не е невъзможна", коментира социологът Елена Дариева в предаването "България сутрин". 

Според политолога доц. Татяна Буруджиева, от ГЕРБ вероятно ще правят компромиси в преговорите от гледна точка на "кой", а не "какво".

"Важно е как ще подходят другите партии. От ГЕРБ ще настояват за конкретни важни за тях неща в програмата. Много е важно да не се тръгне към политически рекет. ПП-ДБ са с вътрешни напрежения и там може да възникне проблем. От БСП също не може да се каже колко ще бъдат единни в отношението си във властта", добави доц. Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Възможно ли е правителство с втория или третия мандат?

Доц. Буруджиева е на мнение, че сме отишли на поредни предсрочни избори, тъй като политиците са си мислили, че с втория или с третия мандат могат да направят правителство, защото без първата политическа сила ГЕРБ "няма как да стане".

"От ПП-ДБ би трябвало да са си взели урока и да знаят кой носи политическата отговорност", каза Дариева.

Доц. Буруджиева уточни, че спорът за второто място е бил много важен.

"Второто място на ПП-ДБ ги изкушава да си мислят, че те с втория мандат могат да направят правителство. Големият проблем е, че от ПП-ДБ успяха да изградят барикади между тях и всички останали. Трябва да разберат, че тяхното желание символично да представят, че каквото те решат - става, е абсурдно на фона на електоралното решение. Логичното правителство е между първия и втория, независимо от ценностите им. Това е устойчивата коалиция. Те я превърнаха в неустойчива, защото задължително им трябва трети заради тяхното поведение", смята доц. Буруджиева.

Дариева отбеляза, че от МЕЧ по места са имали активна кампания, видима най-вече в провинцията.

"Структурата на вота за МЕЧ много наподобява структурата на вота за "Има такъв народ" (ИТН). Избирателите са склонни да гласуват наказателно и да дават предимство на този, който говори по-радикално срещу партиите на върха", посочи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

fallback
Още от Избори 2024
fallback