Избиратели в Руен гласували на една бюлетина и за двете ДПС-та

Избирателната активност в Бургаска област е 37%

28.10.2024 | 10:03 Редактор:
Първа политическа сила в областта е ГЕРБ-СДС.
Първа политическа сила в областта е ГЕРБ-СДС.

От РИК Бургас установиха по-малко сгрешени протоколи от изборите през юни, не липсваха обаче и куриози. В община Руен избиратели са гласували паралелно в бюлетината и за двете ДПС-та, а забравен протокол в принтера в секция в Малко Търново забави броенето в "Арена Бургас".

Иначе избирателната активност в Бургаска област е  37% - с 5% по- висока от изборите през юни.

Първа политическа сила в областта е ГЕРБ-СДС, следвана от "Възраждане", ДПС-Ново начало, Алианс за права и свободи (АПС), ПП-ДБ и БСП-Обединена левица.

"Интересното беше, че в община Руен, която е със смесено население, имаше гласуване, както за ДПС-Ново начало, така и за АПС - в една бюлетина отбелязани и двата политически субекта, което прави бюлетината невалидна. Това беше куриозното, но явно хората предпочитат двата политически субекта да бъдат в едно ", коментира председателят на РИК Бургас Фани Семерджиева.

"Бях в един от кварталите на Бургас, квартал "Победа" с реноме на най-много купуване на гласове. Нямаше такива гласове", каза председателят на СИК в кв. "Победа" Ахмед Мехмедов.

Заради забравена последната страница на един протокол, който е останал в копирната машина на секционна комисия, приключването на РИК се бави. Към 8:00 часа са обработени 99.87% СИК протоколи в РИК. Иначе предаването на протоколите в зала "Арена Бургас" премина без напрежение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR