fallback

Шансовете за кабинет в контекста на параноидно-шизоидната позиция на партиите

Д-р Орлин Колев, Теодор Славеев, Людмил Илиев и д-р Пламен Димитров с коментар на изборните резултати

27.10.2024 | 22:06 Автор: Искра Ангелова

Трябва да гледаме позитивно и винаги трябва да знаем, че има шанс за кабинет. Това, което току-що се случи, е, че народът даде своя дан - всичките предварителни очаквания за супер ниска избирателна активност не се потвърдиха до този момент. Политиците трябва да дадат своя дан и да преглътнат его. Това каза конституционалистът д-р Орлин Колев в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

Политологът Теодор Славеев на свой ред каза, че демокрацията работи с прости и обикновени мнозинства.

"Под 50% избирателна активност означава тотално изкривяване на представите. Интересно е на какво се дължат малкото увеличени проценти - дали не е в резултат на контролиран и купен вот? Това лесно може да се види от секциите, където изведнъж се вижда много по-високо гласуване. По отношение на коалициите - ГЕРБ и ПП-ДБ могат да оформят базата за коалиция, третият може да бъде Ахмед Доган. Другият вариант е "Има такъв народ", включително и БСП", добави той.

Кабинет на всяка цена?

Журналистът Людмил Илиев е на мнение, че ще трябва да се състави кабинет "по удобство".

"Не съм сигурен, че този фокус върху приоритетите така, както бяха заявени преди изборната кампания, изобщо ще изиграе някаква роля върху опита да се създаде управляващо мнозинство. Ще трябва да създават кабинет само защото трябва да има такъв. Но имаме прекалено много неизвестни и не можем да поставяме тези формации по този начин, не знаем колко дълго ПП-ДБ ще издържи като коалиция", подчерта журналистът.

Той допълни, че кошмарът на политическия журналист е парламент от 9 политически сили.

Разпокъсани мисли и идеи

"При продължаващия разпад на политическата система дали политиците най-накрая ще схванат, че тази ситуация, в която те сами се напъхаха, представлява екзистенциална опасност за тях. Големите проблеми на политиката ще си останат, каквато и комбинация да направят", поясни Илиев.

По думите на психолога д-р Пламен Димитров тези избори са били проверка на реалността.

"Видяхме фрагментацията, която познаваме отдавна, видяхме параноидно-шизоидна позиция на политическите елити. Параноидно-шизоидна позиция не означава, че са луди, а че са разпокъсани мислите им идеите им и начинът им на общуване. Преди изборите питахме хората как се чувстват, 75% от над 9000 отговора бяха тревожно-депресивни. Това е "Титаник", който потъна с тържествена музика. Много хора са скарани с реалността", коментира гостът.

Оказва се, че психологически населението има съвсем други нужди.

"Между първите две няма драстични идеологически разлики в техните преценки и ориентация. В този смисъл следва да намерят общ език. Нямаме каталог и структура, по която да вървим", каза още д-р Колев.

Теодор Славеев отбеляза, че в политиката силният е този, който може да управлява.

"В България в момента това означава да можеш да правиш коалиции. Ако Борисов не успее и този път, и следващ път - вече се повдига въпросът защо той е първи", коментира политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback