fallback

Изходът от кризата: Партиите да направят крачка назад и да заложат на експертите

Възможните варианти за съставяне на правителство - това коментираха д-р Стефан Константинов, Асен Агов, арх. Иван Шишков и Максим Бехар

27.10.2024 | 21:30 Автор: Толя Стоянова

Трябва ГЕРБ да направи една крачка назад, ПП-ДБ вижда колаборация с ДПС на Делян Пеевски. Да казват да няма партийно представен премиер е детинско. Това са политически избори. Така бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов коментира политическата ситуация в страната след седмите парламентарни избори у нас в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

Журналистът Асен Агов подчерта, че волята на избирателите трябва да се уважава. Според него е важно да има правителство, а ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да подпишат коалиционно споразумение. 

Бившият служебен министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков отбеляза, че избирателната активност е била малко по-висока, защото хората са излезли да гласуват, за да избегнат корпоративния и купения вот.

"В последните години политиците започнаха да се изпразват от експертизата си и се отдалечиха от хората. Не предлагат нищо ясно и конкретно", добави арх. Шишков.

Какво означава равноотдалечен премиер?

Агов обясни, че равноотдалечен премиер означава такъв, който не се подчинява на никоя програма.

Според дипломата и PR експерт Максим Бехар, БСП би участвала в коалиция с ГЕРБ и ПП-ДБ. Той е на мнение, че икономиката в страната е болна и с нея не могат да се занимават политици, а експерти.

"Политици трябва да ни управляват. Те си назначават експерти", каза д-р Константинов.

Той посочи, че проблемът в миналото правителство е била липсата на истинска коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ, които, по думите му, са били сглобка.

"Няма токова чудо като експертен кабинет, както и няма такова чудо като равноотдалечен премиер. Носят политическа отговорност. Експертно правителство значи безотговорно правителство. Задължително е да има политически ангажимент, записан ясно в споразумение", подчерта Агов.

Арх. Шишков уточни, че експертът, когато влиза в политиката, става политик, но е важно първо да си експерт, а после политик.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback