fallback

Безпринципна коалиция, сглобката № 2... Какво ни очаква в следващите дни?

Петър Витанов, Светлин Танчев, Красимир Каракачанов и Иван Христанов коментираха първите резултати от изборите

27.10.2024 | 21:18 Автор: Вяра Димова

С около 10% преднина пред "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е коалиция ГЕРБ-СДС на предсрочните парламентарни избори. Това показва данните от екзитпола на "Галъп Интернешъл Болкан" към 20:00 часа.

"Едно е екзитполът, едно е паралелното преброяване, трето е преброяването на ЦИК с гласовете от чужбина. Не очаквах БСП да направи голям ръст", коментира бившият евродепутат Петър Витанов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

Ще имаме ли редовен кабинет?

"ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (ПП) в края на кампанията наистина започнаха да си оставят вратички за коалиция. Това е посоката, в която ще се върви. Въпросът е дали ще се изолира ДПС-то на Делян Пеевски. Това беше основният препъникамък. ПП и ГЕРБ категорично са заявили, че "Възраждане" няма да участват в коалицията, която правят", каза икономическият и политически анализатор Светлин Танчев.

Ако е възможно да се направи правителство, то ще бъде "сглобката 2", смята лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Със същите безпринципни хора, със същата цел да се приберат и разделят европарите. Правителството "Денков-Габриел" не можа да реализира втората част от мандата си, защото се скараха за едни 2,4 млрд. от Фонда за възстановяване. Има друг проблем, който ще ги накара да бъдат по-кооперативни - това е страхът, че през ноември президентът ще назначи двама от конституционните съдии, на които им изтича срокът. Вероятно е, ако те се забавят в едни галимации, ако КС върне старото положение и президентът назначава служебното правителство, няма да им е удобно", анализира Каракачанов пред Bulgaria ON AIR.

Според Витанов възможна коалиция няма да заобиколи ГЕРБ и вероятно и ПП: "БСП може да участва в коалиция".

Как ще изглежда следващото управление?

"Безпринципно. Няма значение дали ще го направят с ГЕРБ, дали с "Величие", "Възраждане" - при композирането на кабинета всички партии, които са седнали на масата, ще гледат с алчни очички и няма да спорят кой ще вземе Министерството на културата, Министерството на образованието или на спорта. Ще се карат за МРРБ, ще се карат за земеделието, енергетиката, където са големите суми", категоричен е лидерът на "Единение" Иван Христанов.

Каракачанов посочи, че увеличението на избирателната активност е заради купения вот. 

"Това, което ПП дават като заявка и продължават кампанийно да говорят, е, че може би ще рискуват да останат в някаква опозиция. Дали ГЕРБ ще има смелостта този път да състави правителство? ДПС на Делян ще подкрепя със сигурност едно такова правителство. "Има такъв народ"(ИТН) също са дали заявка, че биха били национално отговорни и отишли в такава посока", заяви Танчев.

ГЕРБ е големият победител, подчерта Витанов, като допълни, че социолозите не са познали, че ще има ниска избирателна активност. Христанов от своя страна прогнозира война на надмощие през следващите месеци.

"Коалицията ПП-ДБ ясно е разделена на две. Не е изключено в преговорите да не се получи едната от двете части да не е доволна. Очаква ни сглобка. Хората търсят алтернатива", обобщи Каракачанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback