fallback

ГЕРБ-СДС печели предсрочните избори с убедителна преднина

"Продължаваме промяната-Демократична България" и "Възраждане" заемат втора и трета позиция

27.10.2024 | 20:00 Автор: Тодор Петров

Коалицията ГЕРБ-СДС печели с около 10% преднина пред "Продължаваме промяната-Демократична България" предсрочните парламентарни избори. Това показва данните от екзитпола на "Галъп Интернешъл Болкан" към 20:00 часа. ГЕРБ-СДС събира 25,2% от гласове, докато ПП-ДБ получава подкрепа от 15,7%.

"Възраждане" се нарежда на трето място, а "БСП-Обединена левица", ДПС-Ново начало и Алианс за права и свободи си оспорват третото място, като разликата между тях е минимална. И трите формации събират между 7,5 и 7,9%.

"Има такъв народ" също намира място в 51-ия парламент с подкрепа от 6,8%, а засега над 4-процентовата граница са още "Величие" - 4,6% и МЕЧ - 4,1%. Двете формации обаче ще трябва да чакат до последно официалното преброяване на ЦИК.

Избирателната активност е малко над 35%, а квадратчето "Не подкрепям никого" са избрали 3,7% от гласувалите.

"ГЕРБ категорично печели тези избори, което всички колеги очакваха. Може би българските избиратели са решили да имат пъстър парламент. Предстои още малко динамика. Налице е тенденция за 9-партиен парламент. Възможно е ДПС-Ново начало да продължи да увеличава разликата си. Има интрига определено. Трябва да изчакаме официалните данни от ЦИК. Може да декларираш нещо и да си гласувал за съвсем различна партия или да не си гласувал. Най-жестоката битка се води на фронта дали ПП-ДБ ще съхрани тази разлика с третия, следващата е каква ще бъде разликата между "Ново начало" и Алианса", коментира Петко Петков от "Галъп" в изборното студио на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че българският избирател ги е изненадал, като е повишил избирателната активност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от Избори 2024
fallback