fallback

Политолози: Вяла кампания и криза на политическото въображение

Проф. Росен Стоянов и Страхил Делийски са на мнение, че ново поколение влиза в политиката

27.10.2024 | 19:02 Автор: Искра Ангелова

Това с повечето партии се опитахме да го кажем преди време като някакъв вид екзотична прогноза, на базата на това, че в предишния парламент влезе една несистемна партия. Тогава си казахме, че ако нещата продължават по този начин и избирателната активност пада, ще бъдат и още повече. Това каза в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя" политологът проф. Росен Стоянов.

Според политолога и преподавател в Софийския университет Страхил Делийски големият проблем не е в количеството на партиите.

"Големият проблем е в усещането за непредставителност. Вересии и купуване на гласове - символите на тези избори. Нали разбирате за какво става въпрос - една голяма маса хора пазаруват на вересия, защото нямат пари. На вересии не се пазаруват часовници. И това се свързва с тяхната политическа активност, и техния политически избор", допълни Делийски.

Политическата джунгла

Проф. Стоянов е на мнение, че политическата кампания е била вяла и грешна.

"Тя беше с пълно творческо безсилие от гледна точка на модерните начини да комуникираш идеи. Дойде и едно тенденциозно разрушаване последните 3-4 години на онази система, в която ние трябва да се ориентираме в политическата джунгла през ценности и идеологии, а е важно да се направи еди си какво, което е уж добре за нас", коментира политологът.

Колегата му смята, че има криза на политическото въображение.

"Имаме хора, които трябва да се занимават с политика, структури, които трябва да се занимават с политика. Имаме хора, на които им липсва политическо въображение. Не е трудно да видим, че те влизат в политиката с икономическо въображение", подчерта Делийски.

Проф. Росен Стоянов добави, че виждаме все по-голямо желание да не се гласува.

"Някои от политиците се наричат един другиго "лицето X", защото се обвиняват в престъпления, които по Наказателния кодекс би трябвало да не можеш да излезеш поне до момента, в който онзи отгоре не реши да те прибере. Ние имам личностен елемент в огромни дози", поясни политологът.

По думите на Страхил Делийски в политиката навлиза едно съвсем различно поколение: "То е с различна култура и различни представи".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback