fallback

Куриозите на изборите: Неработещи машини, флекс в действие и бойкотиращи членове

На много места се бориха с дефектирали машини

27.10.2024 | 18:36 Автор: Елеонора Танева

Седмите поредни избори за последните 3 години не се разминахме от куриозни ситуации по време на вота. 

Макар и започнал нормално, малко след 11 часа изборният ден продължи с проблеми. 13 от машините в столичните секции спряха работа. 

"Машината не успя да отреже правилно бюлетината. Надявам се, че гласът ми ще бъде отчетен - с машина по-трудно ще се фалшифицира след това", каза Николай Станев.

Хасково

В 20 от секциите почти всеки избрал да гласува с машина е срещнал проблем - липса на бележка след вота или такава без никакъв текст.

"Първите 10 човека успяха да гласуват с машината, но после останалите, които дойдоха и искаха да гласуват с машина, не успяха. Тя пуска само звуков сигнал и не отпечатва бюлетината. Обадихме се на техник, дойде, помъчи се, но не успя да я оправи", каза председателят на РИК 79 Лидия Димова.

Бургаско

Десетки бяха и сигналите от секционни избирателни комисии в Бургаско за дефектни разписки от машините за гласуване. Четири са машините, които са били спрени от началото на изборния ден. На места се стигна до напрежение и разочаровани граждани.

"Един господин ни направи скандал, че сме длъжни да му осигурим гласуване с машинно устройство, разговаря с техника, каза, че ще се върне по-късно и трябва да осигурим такава машина", обясниха от СИК.

"Най-вероятно избирателят не е изчакал звуковия сигнал и е дръпнал бюлетината по-рано", предположи техникът Янко Андонов.

Русенско

Четири секции в района преминаха изцяло към гласуване с хартиени бюлетини заради проблем с машините. 

Дойде техникът, видимо нямаше проблем, той гласува с машина, излезе нормално. 5 минути след него ситуацията се почетвърти. И така имахме 4 случая с неизлязъл вот", обобщиха от комисията.

Благоевградско 

Тук освен устройства, не работеха и цели комисии. 70 членове изобщо не се явиха при откриването на секциите. 

"Трябваше да търсим до 8 часа хора, които да заменят тези, които не са се явили и до 10 получихме потвърждения, че навсякъде има нужните членове на секции", заяви председателят на РИК Мартин Бусаров.

Велико Търново

Председател на избирателна секция в основното училище "Бачо Киро" във Велико Търново разпечата урната пред всички членове, за да извади хартиена бюлетина. Причината - не бил откъснат отрязък от нея. 

"Сутринта на първия човек, който дойде в 7:01 часа, забравихме да му откъснем малкия отрязък, който трябваше да му откъснем, и пуснаха бюлетината и в присъствието на всички членове и той стоеше до нас, решихме, да в нарушение, да отворим кутията. Отворихме и всичко беше наред. Това беше първи избирател, с хартиена бюлетина, той си присъстваше на това нещо", разказа за необичайната ситуация председателят на 43 СИК – Велико Търново Борислав Караиванов.

Пловдив

Куриозно е стартирал изборният ден и в 39-а секция в район "Централен" в Пловдив. На комисията се наложи да реже вратата на секцията с флекс заради пропадане на патрона на бравата.  

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

fallback
Още от Избори 2024
fallback