Кметове в Кърджалийско агитират за определена партия в изборния ден

В Момчилград подвижната избирателна секция се оказала неподвижна

27.10.2024 | 18:17 Редактор:

Днешният изборен ден в област Кърджали се характеризира с повишена избирателна активност и няколко интересни инцидента.

Според данните, до 16 часа активността е достигнала 23,17%, което представлява увеличение от 4% в сравнение с последните избори през пролетта. В числени стойности това означава, че малко над 62 000 души са упражнили правото си на вот.

Изборният ден протича сравнително спокойно, но не е лишен от сигнали за нарушения. Към момента са регистрирани 15 сигнала, като най-значителният от тях е свързан с кметове, които са агитирали за конкретна политическа партия непосредствено пред избирателните секции. Според информацията, тези секции се намират в кметствата, управлявани от същите градоначалници.

В Момчилград се е състояла ситуация, при която подвижната избирателна секция е била неподвижна заради липсата на осигурен автомобил. Това е затруднило достъпа на трудно подвижни избиратели до урните. Въпреки това, след кратко забавяне, автомобил е бил намерен и секцията е започнала да функционира.

Имало е и проблеми с машините за гласуване, но те са били решени на място и не се е наложило да се премине към гласуване само на хартия.

Забелязани са и автобуси с турски регистрационни табелки, което може да индикира случаи на изборен туризъм. Регистрациите, започващи с числата 34 и 35, показват, че превозните средства идват от Истанбул и Одрин.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR