Спортни федерации със спорно управление - къде е държавата?

Трябва да гласуваме, защото имаме дълг към обществото и това е наше демократично право, посочиха Любомир Асенов и Михаил Христов

27.10.2024 | 18:03 Редактор:

Българският спорт често се използва за нарицателно за състоянието на държавата. Много спортни федерации са със спорно управление, в повечето случаи са с недостатъчно финансиране за спортистите или множество упреци, че финансирането не се използва прозрачно и честно. На този фон обаче спортистите ни постигат успехи въпреки държавата. На Летните олимпийски игри в Париж през август нашите спортисти спечелиха общо седем медала, а параолимпийците ни завоюваха един златен медал и три четвърти места.

"Средно за един спортист, активен, са нужни 4-5 хил. лв. на месец. Тези пари трудно се осигуряват от държавата", каза параолимпиецът Михаил Христов в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя"

Време ли е за смяна на системата на управление?

Според спортния фотограф Любомир Асенов проблемите на държавата са много сериозни.

"Проблемите на държавата са толкова дълбоки, толкова сме ударили дъното и продължаваме да дълбаем надолу. Парите за Спортното министерство са възможно най-малко, политика за спорта липсва. Има деца, които играят физическо в класните си стаи, защото нямат салон", заяви Асенов.

"Когато бях народен представител, моята парламентарна група имаше два приети законопроекта и те бяха по моя инициатива. Може би е време за смяна на системата. Не съм убеден, че на някои хора в парламента им е там мястото", добави Христов.

На въпрос защо трябва да гласуваме Асенов отговори, че имаме дълг към обществото и не трябва просто да коментираме отстрани. Христов посочи, че е демократично право на всеки избере дали да гласува, или не, но резултатите от ниската избирателна активност не са истинска демокрация.

Гледайте целия разговор във видеото.