fallback

Избори 2024: Промените в СИК и РИК - шанс или риск?

"Този път избирателната активност е ниска", отбеляза Ива Лазарова

27.10.2024 | 17:30 Автор: Деси Николова

В страната в над 12 хиляди избирателни секции се провеждат избори, но традиционно в някои райони съществуват предизвикателства и проблеми с процеса на гласуване.

"В Северозападна България и на предишни избори сме наблюдавали проблеми с гласуването. Този път обаче избирателната активност е доста ниска и процесът протича доста вяло и спокойно", каза Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда и Обществения съвет към ЦИК в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

Лазарова съобщи, че в определени секции са били забелязани агитационни материали в непосредствена близост до избирателните места, което е нарушавало правилата. Тези случаи са били докладвани на Районната избирателна комисия (РИК).

По отношение на подготовката на РИК, Лазарова посочи, че правилата не са променени в сравнение с предишните избори. Въпреки това, в регионите Хасково и Кърджали са наблюдавани значителни смени в състава на Секционните избирателни комисии (СИК).

Лазарова изрази притеснение относно смяната на членовете на комисиите в последния момент, въпреки инструкциите на ЦИК да не се извършват такива промени. Тя посочи, че новите членове не са преминали необходимото обучение и дори да имат опит от предишни избори, отговорността за доброто протичане на изборния процес остава.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback