fallback

Студенти: Младите не осъзнават тежестта на своя глас

Калина Петрова, Ивалена Томова и Александър Ботйов казаха защо е нисък интересът към политиката

27.10.2024 | 11:25 Автор: Беатрис Младжова

Младите в България, или така нареченото поколение Z, на последните няколко избори не гласува или отива до урните и отбелязва "Не подкрепям никого". 

"Не е тайна за никого, че има апатия сред младите в България. Има и млади хора, които се интересуват от политика и средата, в която живеят. Ако се сумират последните няколко избори, има голяма избирателна активност сред младите. Това все пак показва някакъв интерес. Интересът към своята среда се култивира и вкъщи, и в училище, а в нашата страна имаме пропуски", каза студентът по "Публична администрация" Калина Петрова в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Денят на избирателя".

"Все още сърцето е това, което е първоначалният избор на човек - емоционално взима това решение. Много са малко тези, които влагат разум, които предварително се запознават с програми и наистина гласуват за личност, която вярват, че може да промени нещо, а по-скоро са емоционални", посочи студентът по "Политология" Ивалена Томова. 

Липса на силна кампания

Според студента по "Журналистика" Александър Ботйов, младите се насочват към определена личност, защото им харесва как говори, за разлика от по-възрастните, които гласуват според политическа идентичност.

"Не можем да определим възраст, в която ни става интересна политиката, защото политиката е във всичко. Хората, които остават в България след 30-годишна възраст, са електоратът, който очевидно са направили своя избор да останат в държавата България. Интересно е къде беше силната кампания през тези избори, защото не видях такава. Партиите бяха решили да раздават найлонови торбички и да подаряват книги, но не е много разумно, защото младите се интересуват от добра среда на образование и приходи. Няма кой да каже на младите колко голяма тежест има техният глас", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback