fallback

Кога ще влезем в Еврозоната и защо политиците подминаха темата?

Според д-р Юлиан Войнов и Преслав Райков всички предпоставки за това са налице

27.10.2024 | 10:36 Автор: Толя Стоянова

Един от приоритетите на новите управляващи ще бъде въвеждането на еврото, но темата не беше сред приоритетите в предизборната кампания.

"В началото на следващата година би трябвало да поискаме извънреден конвергентен доклад и така пътят пред нас да се открие към Еврозоната", коментира икономистът д-р Юлиан Войнов в специалното изборно студио на Bulgaria ONA AIR "Денят на избирателя".

Според финансовия анализатор Преслав Райков, с оглед на макроикономическите показатели имаме всички предпоставки за влизане в Еврозоната. Инфлацията в момента също е в рамки.

"Този цикъл на поредни избори води до неразумно и безразборно харчене. Забави ни с поне пет години. Можеше много по-отдавна да сме вече фиктивно в Еврозоната", добави Райков.

Д-р Войнов посочи, че не се е чула нито една политическа програма в публичното пространство и не е ясно какво защитават политиците по отношение на бюджетната дисциплина, финансовото развитие и инвестициите.

"Каквито и да са резултатите от настоящите избори, и да имаме редовно правителство и да продължим със служебните, няма да се излезе от този коловоз", смята д-р Войнов. 

Прави се безразборно увеличаване на разходната част

Райков подчерта, че на служебните правителства трябва да им се забрани да правят нещо повече от лимитите им.

"Прави се безразборно увеличаване на разходната част, което не е присъщо за едно служебно правителство", отбеляза той.

Д-р Войнов заяви, че държава, която няма ясна стратегия и план за бъдещето си, няма да постигне сериозни резултати. Според него България се задоволява с ниски степени на растеж и инвестиции.

Райков е на мнение, че до средата на 2025 г. няма да успеем да влезем в Еврозоната. Според него 2026 г. е по-резонният вариант.

На въпрос защо е важно да гласуваме, д-р Войнов отговори, че това е важна гражданска позиция и България има изключителна нужда от стабилно редовно правителство. Той уточни, че спиралата от непрекъснати избори е не само политически, но и икономически проблем.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback