fallback

Машините и изборните книжа вече са в секциите

ЦИК апелира да спрат смените на членове на СИК по искане на партиите

26.10.2024 | 18:47 Автор: Вяра Димова

Трескава подготовка тече по организацията на изборния ден у нас и в чужбина. Машините и изборните книжа вече са в избирателните секции. Най-много сигнали за нарушения има за агитация, която в днешния ден е забранена. Забраната обаче не важи за социалните мрежи.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) апелираха политическите партии и кандидати да не използват тези платформи за агитация в днешния и утрешния ден. 

От ЦИК разпоредиха още да спрат смените на членове на СИК по искане на партиите. За решението си те се позовават на член 93 от Изборния кодекс, според който всяка СИК осъществява правомощията си от деня на назначаването ѝ до приключване на изборния ден, както и до предаването на съответните изборни книжа. 

По отношение на организацията на вота всичко вече е готово. От "Сиела Норма", която отговаря за поддръжката на машите са извършили почистване на принтерите. Това е една от причините за проблемите на предишния парламентарен предсрочен вот. 

Изборният ден започва в 07:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч. При струпване на желаещи да упражнят правото си на глас, може да бъде удължен до 21 ч.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Избори 2024
fallback