fallback

Подготовката за изборите върви по график, търсят членове за СИК в последния момент

Има сигнали за агитация, в нарушаване на правилата

26.10.2024 | 13:36 Автор: Елеонора Танева

Трескава подготовка по организацията на Изборния ден тече у нас и в чужбина. В повечето градове в страната машините и изборните книжа вече са по избирателните секции. 

Всички избирателни секции в столицата са готови за изборния ден.

"Проведохме обученията, днес раздаваме изборните книжа и материали. Ще бъдат запечатани изборните помещения", каза председателят на 23 РИК - София Полина Витанова.

Бургас

А в Бургас, под полицейски конвой, машините за вота потеглиха към секционните избирателни комисии в 19 лъча. С устройствата ще се гласува в 597 секции, а с хартиена бюлетина в 146.    "Ето ги наличните машини. Проверяваме ги по кодове за всяка секция. Качваме ги в съответната кола и тръгват по избирателните секции. Ако се случи така, че машината има някакъв проблем, имаме технологично време от един час да отстраним проблема, в последствие, ако не стане преминава се на хартиено гласуване", обясни представителят на "Сиела Норма" Петко Калев.

Подвижните секции в региона са общо 7, като една от тях е на кораб в морето.

"Преди малко връчихме материалите и за кораба "Дружба", който традиционно участва във всички видове избори. Към момента имаме само два сигнала за разлепени агитационни материали по дърветата. Най-вероятно и днес в деня за размисъл основните сигнали ще бъдат за непремахнати агитационни материали", предположи председателят на РИК Бургас Фани Семерджиева. 

Велико Търново

В област Велико Търново Машините за гласуване бяха доставени още вчера. От тази сутрин служители на общинските администрации  с помощта на РИК раздават бюлетините в секциите в областта.

"307 са местата, в които ще има машинно гласуване, 418 са всички секции на територията на цялата област. От тях имаме няколко на специален режим, а именно 6 са подвижните секции и 11 на специален режим. По време на кампанията имаше 15 жалби, около 90% бяха за наличието на агитационни материали, които са поставени на места, които не са определени за такива от кметовете на общини", заяви председателят на РИК-Велико Търново Десислава Йонкова.

Кърджали

Жалби за незаконна предизборна агитация има и в Кърджали. Сред големите проблеми пред РИК-Кърджали е намирането на нови членове за секционните избирателни комисии в последния момент.

На този фон, днес пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, служебният министър на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов заяви, че това е най-стриктно проверяваният изборен процес досега.

За сигурността на вота и реда в изборния ден ще следят повече от 15 хиляди полицаи. МВР продължава да се бори и с купуването на гласове. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Избори 2024
fallback