fallback

Да гласуваш или да не гласуваш... с машина?

Дебат около сигурността на машините

25.10.2024 | 20:55 Автор: Деси Николова

На 27 октомври ще се проведат поредните предсрочни парламентарни избори, на които избирателите ще определят новите 240 народни представители в 51-ото Народно събрание. Това е седмият парламентарен вот за последните три години, като избирателният процес ще е смесен, с възможност за гласуване с хартиена бюлетина или с машина. Гласуването с хартиени бюлетини ще бъде само в секции с по-малко от 300 избиратели и в специализирани институции.

В секции с над 300 избиратели ще се гласува машинно, като в България има над 9000 такива секции. Гражданите, които са извън страната, ще могат да гласуват в 719 секции в 57 държави, от които 157 ще са с машинно гласуване. Дебатите около сигурността на машините и възможността за манипулация на хартията продължават да са актуални и предмет на противоречия между различни политически партии.

Позиция на Стоил Стоилов

"Аз съм известен противник на машинното гласуване и като аргумент бих посочил факта, че в десетина страни може би изобщо се гласува с машина. Преобладаващият брой страни гласуват на хартия, в това число безкрайно голямо количество от развитите страни", каза изборният експерт Стоил Стоилов в студиото на предаването "Директно".

Стоилов посочи и проучване на "Галъп", което гласи, че България се намира на последно място по доверие в изборния процес - 10%.

Аргументи на Диана Ефтимова

"Всяка от двете технологии има своите предимства и своите недостатъци. Не можем да кажем, че една е по-сигурна от друга. Факт е, че няма как да очакваме самата технология да реши всички наши проблеми с изборния процес. Машините имат предимството на това, че не може да допусне недействителен глас, което сме наблюдавали през годините, особено остро на местни избори", отбеляза изборният експерт Диана Ефтимова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея другите предимства на машините в този им вид, тъй като те играят едва ли не ролята на принтери, ние все още не можем да се възползваме от тях.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback