fallback

Политолози: Партиите проведоха тиха и плаха предизборна кампания

Според Цветанка Андреева и доц. Албена Танева политиците ни трябва да осъзнаят отговорността си

25.10.2024 | 10:34 Автор: Вяра Димова

Партиите днес закриват предизборните си кампании. В неделя - 27 октомври, пред избирателите ще се явят 19 партии и 9 коалиции. 

"Кампания беше по-тиха. Разговор за това как ще се сформира правителство - смисълът на кампанията беше в това. Причината да отидем на поредните предсрочни избори е невъзможността да се състави правителство. В кампанията видяхме три формули за съставяне на правителство след изборите. Дано това да вдъхнови по-голям процент от гражданите", каза политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

Партиите в настоящата ситуация внимават не само за това да мобилизират интереса на гласоподавателите, но и да не разочароват активните ядра, когато огласяват предварително какви са възможните коалиции, на мнение е политологът доц. Албена Танева. 

"Това е нормално и добро - да има коалиционни управления. Един от страничните ефекти на тези хронични избори е, че постепенно повече хора се ориентират в потребността от политиката. Наивно е да очакваме, че една политическа сила може да формира органи на власт, само ако има абсолютно мнозинство", коментира доц. Танева пред Bulgaria ON AIR.

Големият залог липсва в кампанията

"Големият залог на тези избори, че обществото може нещо да загуби, не съществува на този етап. Липсва това, което кара избирателя, дори чисто емоционално, да излезе и да защити някаква голяма кауза. Няма голяма тръпка в тази кампания", посочи Андреева.

Доц. Танева подкрепи думите ѝ като подчерта, че това е устойчив проблем. Според нея част от грешката на политиците е начинът, по който се "затварят в своите балони и се чувстват самодостатъчни".

"Има много начини гражданите да въздействат, да изискват. Политиците е добре да осъзнаят, че техните авторитет и власт почиват върху очакването, което те могат да събудят и да дадат аргументи, че се получава", допълни доц. Танева.

Заклинанията не решават натрупалите се проблеми

"Ние живеем в политическа среда. Ако се тича след сигурното, не е мобилизиращо. Когато има умора в средата, се създава изключително голямо социално пространство за всякакви авантюристи. Те могат да звучат ефектно еднократно. Живеем в глобален свят. Заклинанията, на който и да е политически активист, не могат да спечелят доверие", категорична е доц. Танева.

По думите на събеседника ѝ, натрупалите се икономически проблеми не могат да се решат за девет месеца, цитирайки срока на ротацията.

"Бюджет се прави за година. Тези, които получат мнозинство, трябва да намерят път и да преодолеят собствените си разделителни линии. Това правителство изпълни главната си роля - да умиротвори кризисната среда. Това е правителство, което се дължи на промените в Конституцията. Парламентаристите трябва да осмислят и собствените си тези и да поемат идеята за коалиционно управление. Трябва да се търси обединение", настоя Андреева.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Избори 2024
fallback