fallback

"Тренд": 7 + 2 формации влизат в НС, ще гласуват около 2 млн. души

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24,9%

25.10.2024 | 08:27 Автор: Тодор Петров

Два дни преди вота, изследователски център "Тренд" обобщава, че на финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения в сравнение с последното им проучване, проведено преди началото на кампанията. 

Формулата за следващия парламент е 7 + 2, или 7 сигурни формации с представителство в парламента и две с шансове за участие. Очаква се между 2 милиона и 2,2 милиона българи да упражнят правото си на глас в неделя, 27 октомври.

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24,9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория. След коалицията се открояват три формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни. 

Първата група е в битката за второто място, в която попадат "Възраждане" (15,2%) и "Продължаваме промяната-Демократична България" (14,8%). 

Във втората група попадат Алианс за права и свободи (7,8%), ДПС-Ново начало (7%), "Има такъв народ" (6,6%) и БСП (6,5%). 

Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ (4%) и "Величие" (3,6%). "Синя България" остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията "Не подкрепям никого", е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.

Проучването е на изследователския център "Тренд" по поръчка на "24 часа". Проучването е с обхват 1002 ефективни интервюта с респонденти на възраст 18+ години по метода на пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" в периода 16-22 октомври 2024 г.  

fallback
Още от Избори 2024
fallback