Използват ли политиците страха от нелегалните мигранти за политически атаки?

Дебат по темата между Георги Драганов и Иван Шаренков

24.10.2024 | 20:31 Редактор:

В началото на месеца граждани от столичния кв. "Княжево" протестираха срещу решение на Столичния общински съвет за разкриване на Център за настаняване на непридружени деца бежанци от 3 до 18-годишна възраст.

Протестът беше организиран от сдружение "За Княжево" като "протест-допитване". По-късно кметът на район "Витоша“ арх. Зарко Клинков обяви, че въпреки първоначалната му подкрепа за проекта, център няма да има, а дори да бъде изграден, той няма да бъде безопасен за децата. Последва вълна от остри обществени реакции срещу решението и въпроса кой отказва помощ на деца.

Стават ли престъпници мигрантите в България?

Особено от началото на предизборната кампания в социалните мрежи все по-често се появяват публикации, разказващи за случаи на нападения от страна на мигранти срещу български граждани. Същите твърдения обаче не намират потвърждение, но успяват да формират определени обществени настроения, категорични са експерти.

България неведнъж е била критикувана през годините за несправянето с мигрантския натиск и сигурността по границите ни, което бе и една от темите на фокус в дебата за влизането на страната ни в Шенген.

Мигрантският поток е намалял драстично

По данните на "Гранична полиция" обаче от януари до август тази година близо 38 400 лица са направили опит да влязат на наша територия, което е със 71% по-малко спрямо същия период на 2023.

Според наблюдатели спадът в незаконната миграция се дължи в немалка степен и на усилията на Турция, а за по-достоверни трябва да бъдат приемани данните за изход от България, където също има осезаемо намаление спрямо миналата година.

На този фон редица европейски държави, част от Шенгенското пространство, връщат контрола по границите си и признават неспособността на общността да се справи с миграционния натиск, който натоварва и социалните системи на страните. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи и създаването на центрове за нелегални мигранти извън границите на Европейския съюз.

Дебат по темата в студиото на "Директно" между гражданския активист Георги Драганов и правния консултант по миграционните въпроси Иван Шаренков.

Гледайте дебата във видеото.