"Възраждане" може да обедини срещу себе си ГЕРБ и ПП-ДБ, ако е втора след изборите

Какви са възможните ходове след предсрочния вот - коментар на Васил Тончев и д-р Теодора Йовчева

24.10.2024 | 20:11 Редактор:

Брени дни преди предсрочните парламентарни избори все още няма конкретни сигнали от политическите партии за възможни коалиции за бъдещо редовно правителство.

"Обстоятелствата предполагат сформирането на редовна власт, предвид провала на предишния парламент. Видяхме 2022 г., че не се сформира редовен кабинет, после при същите условия 2023 г. се сформира. В кампанията имаше смекчаване на тона", коментира политологът д-р Теодора Йовчева в студиото на "Денят ON AIR". 

Възможни коалиции

Според нея е по-малко вероятно Бойко Борисов да се нагърби със задачата да е премиер в коалиция с 3-4 партии, а заявката му определи като мотивиране на електората за вота.

"Ключово е дали ще са 7 или 9 партиите в парламента, първите двама не биха имали достатъчно депутати, за да се повтори сглобката. Ако ПП-ДБ не са втори, е възможно да се стигне до съставянето на правителство. Възходът на по-радикална партия може да доведе до обединяване срещу определени ценности", предположи политологът.

В ефира на Bulgaria ON AIR социологът Васил Тончев заяви, че изборите са излишни, тъй като след тях ситуацията в парламента вероятно ще се повтори.

"Изключителна търпеливост показват хората. На миналите избори Борисов се отказа от победата си само и само да направи мнозинство с ПП-ДБ, но те не желаеха да отстъпят. Дали сега ще отстъпят или ще има натиск от чужди посолства - ще видим", каза социологът.

Битката за второто място ще е решаваща за бъдещето на 51-ото НС

Последното проучване на социологическата агенция, която представлява показват, че борбата за второто място ще е оспорвана.

"Ако "Възраждане" спечели втората позиция това ще стресне останалите системни партии и ще са по-склонни на компромиси. Сериозна е борбата между разцепленията на двете крила на ДПС. Ако ГЕРБ и ПП-ДБ се разберат с още един партньор, БСП или ИТН, то трябва да решат тези проблеми, които досега не успяха да разрешат", заяви Васил Тончев.

Според него е много по-добре да се носи конкретна политическа отговорност, вместо размиване на отговорността.

Д-р Теодора Йовчева изрази мнение, че ако обществените настроения са за съставяне на правителство, какво мнозинство ще има зависи от броя на партиите, като може да е с по-ограничени задачи, може да е с повече.

Гледайте целия разговор във видеото.