Избори 2024: Десетки експерти проверяват щателно машините за гласуване

ЦИК отвори склада, където устройствата се съхраняват

24.10.2024 | 13:43 Редактор:

Три дни преди изборите ЦИК отвори склада, където се съхраняват машините. В него 57 експерти правят щателни проверки и инсталират софтуера, за да бъдат изрядни за вота в неделя.

До този момент 6000 машини са с инсталиран софтуер, а 2000 от тях са проверени на случаен принцип. Тези, които са опаковани във фолио, предстои още този следобед да потеглят към секцията в страната, а останалите ще бъдат разпределени в събота следобед в секциите, които са в столицата.

"С 9353 машини ще се гласува в страната на изборите за Народно събрание. Ако машината, определена за някаква секция, по някаква причина не работи, се преустановява машинното гласуване и се преминава на гласуване с хартиени бюлетини. В изборния ден машини не се заменят", заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

"Изпълнителната власт е дала експерти, а този път и 50, горе-долу колкото са инсталаторите, за да бъдат проверени възможно най-много машини, така че гражданите и гласоподавателите да бъдат сигурни в това, че техният глас ще бъде отчетен по начин, по който да няма манипулация", допълни министърът на електронното управление Валентин Мундров.

Експертите, които работят за тези избори - 57, са рекорден брой. На предишните избори само 20 от тях проверяваха устройствата.

Що се отнася до хартиената бюлетина, дори и да има общини, които не са унищожили ролките хартия от миналите избори, за тези избори хартиените бюлетини ще бъдат със специална брандирана защита - двойна, както и печат.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR